Український віночок: символіка квітів та стрічок

Український віночок: символіка квітів та стрічок

Національна символіка - це те, що люблять і чим живуть українці. У кожному слові, русі та елементах одягу є щось патріотичне, рідне і те, що завжди нагадує про Батьківщину. І український віночок - не виняток. Це не простий аксесуар українок, це народний оберіг та символ щастя.

дівчина у віночку

Як українки почали плести віночки 

Вперше згадки про вінок вчені знайшли під час дослідження розкопок шумерської культури. Цікавим є те, що їм вдалося знайти чимало знаків та символів, але лише один по-справжньому привернув їхню увагу. І це міфічний атрибут богині Інанни-Іштар, який складається з вінка, сплетеного зі стрічок та шестипроменевої зірки.

Наші предки вважали, що голова - символ мудрості, тому для неї створювалися вінки-обереги, які берегли ді злого ока та невезінь.

У різних куточах України створювали їх по-різному, відповідно їхні назви теж відрізнялися. Коробуля та лубок з Поділля, плетінь та косиця з Гуцульщини, гібалка з Переяславщини. А відомі і інші назви цього аксесуару - чільце, перев’язка та в’янка.

українські дівчата збирають квіти

Чому український вінок називають книгою душі дівчини

З давніх часів, цей символ жіночої краси міг багато чого розповісти про свою власницю, адже квіти підбиралися у вінок відповідно до свого значення і символізували певні події з життя дівчини, її сімейний стан та навіть її захоплення та риси характеру.

Найчастіше у вінки вплітали троянди, білі лілії, волошки, верес, лаври, мальви та півонії. Кожна символізує щось інше, наприклад, троянда - шалене кохання, волошки - простоту та скромність, мальва - красу в поєднанні з холодністю, півонія - довголіття та міцне здоров’я.

А як щодо стрічок? Вони теж важливі, а їх кількість має бути такою ж як квітів. Чим різнобарвнішим був вінок, тим щасливішою була дівчина, а ще його порівнювали з сонцем і вірили, що він є символ дівочої цнотливості та молодості.

Дівчина-сирота прикрашала свій вінок блакитними стрічками, а люди при зустрічі з нею часто обдаровували її подарунками та смаколиками, бажаючи їй щастя багатства та знайти вірне кохання.

Захисна дія оберега могла підсилитися, якщо туди покласти буркун зілля та полин, за бажанням можна додати ще і листя дуба. Якщо ж у вінку був вплетений барвінок, то вірили, щоб у шлюбі не буде сварок, а пара проживе щасливе та довге життя.

оберіг з квітів

Віночок з квітів та трав на Івана Купала

Українки настільки люблять плетіння з квітів, тому не дивно, що традиції літніх святкувань пов’язані з ворожінням на вінках. На Івана Купала дівчата пускали їх у річку, ставили на них свічки і спостерігали, що буде далі. Якщо він одразу йде на дно, це означає, що коханий більше не любить дівчину, якщо пристав до берега, весілля не буде. А якщо вінок пливе далі і свічка горить, це свідчить про те, що дівчина обов’язково зустріне свого судженого.

Івана Купала

Знаєте, що робить українок справді особливими? Не український вінок, а посмішка. Саме у щирі посмішки люди закохуються, адже що як не вони притягує людей один до одного? Посміхайтеся частіше і світ теж всміхнеться навколо.

Якщо у Вас виникло питання де купити вінок з квітів –

прямуйте за цим посиланням

український вінок з квітів

Використані матеріали:

firtka.if.ua

discoverukraine.com.ua

razom.media



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.