Українські народні танці: спадщина предків і символ самобутності народу

Українські народні танці: спадщина предків і символ самобутності народу

Український народний танець – це справжнє мистецтво, поєднання фольклору та музики. Воно відоме не лише в Україні, але і по всьому світу. Українська народна творчість ввібрала в себе найкращі традиції та звичаї і звісно ж результати становлення українського народу як нації.

Що таке український танець? Яка історія його виникнення? Які його види є найпопулярнішими? Про це все і не тільки ви дізнаєтеся у цій статті, яку підготувала команда TS.

З давніх-давен українські народні танці підкорюють серця іноземців палкою пристрастю, переходом до кульмінаційних моментів, ніжною течією рухів та різнобарвними костюмами. Вони насичені емоціями, переживаннями та багатовіковим досвідом поколінь. Танці втілюють різні ідеї, які б не придумували люди, вони – це поєднання колориту, силу духу, емоційної насиченості та неповторності ритму та звуків. 

Найпопулярніші типи танців в Україні

Перше місце належить гопаку. Це і не дивно, адже він і зараз залишається улюбленим танцем українських чоловіків.

Спочатку гопак був своєрідною розминкою, під час якої козаки відточували свою бойову майстерність. Згодом цей танець поширився далеко з межі Запорізької Січі і набув популярності серед різних верств населення.

Рухи не є простими, вимагають хорошої фізичної підготовки, але все ж виконуються з усмішкою та натхненням. Дівчата танцюють заграючи та поступово змінюють веселий настрій. Для постановки танцю потрібно5 хлопців та 2 дівчини. Цікавою особливістю є те, що інколи хлопці танцюють з козацькими шаблями.

гопак

Танцювальні костюми є схожими на національний одяг, але все ж дечим відрізняються. Зазвичай дівчата одягають білі сорочки з вишитими візерунками та національною символікою, поверх них – вовняну поневу ( спідниця) та фартух. Червоні намиста, чобітки та вінок з квітками чудово доповнюють образ української дівчини.

Шаровари – “візитка картка” гопака. Це широкі чоловічі штани, зазичай червоного або синього кольорів, які підв’язують кушаком ( поясом).

І ще одна цікавинка про цей танець: він завоював золоту медаль на VI Всесвітньому фестивалі молоді і студентів.

українські танцюристи

національний ансамбль

українські артисти

Другим з популярністю в Україні є козачок - танець названий на честь козаків. Виконується попарно без зайвих трюків. Він характеризуються легкістю, ніжністю та ліричністю. Часто використовується імпровізація та гумористичні моменти.

козачок

Коломийка – різновид карпатського танцю. Назва походить від коротких народних пісень. Танець виконується попарно або з парною кількістю учасників, які танцюють у колі.

коломийка

карпатський танок

Найпростішим танцем є хоровод. Це обрядово-ігровий танок синкретичного типу. Цей вид танцю був популярним у період різдвяних та весняних свят. Метою танцю було при ворожіння щастя в любові та в подружньому житті.

хоровод

українки

Отож тепер ви познайомилися ближче з українськими танцями та дізналися як їх виконують в Україні. Танці – це не лише музика, рухи та костюми, це також і люди, які над ними працюють, це мрії, які втілюються у життя, це те, що приносить справжнє задоволення.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.