Українська вовняна ковдра - ручне ткацтво з історією

Українська вовняна ковдра - ручне ткацтво з історією

Ліжник - Карпатська ковдра з вовни

Здавна українці вирощували різні рослини, такі як льон та конопля. Вони тримали багато овець на своїх фермах. І ось чому завжди було достатньо сировини для виробництва пряжі.

Мистецтво виробництва вовняних ковдр було невід'ємною частиною української господарської діяльності. Всі українські дружини були залучені в процес ткацтва разом з дітьми. 

На початку 20-го століття існувала загальна традиція, пов'язана з ткацтвом і пологами. Коли народився хлопчик, його пуповина обрізалася рукояткою сокири або стрілою, щоб він міг рости як мисливець. 

У той час як пуповина дівчинки була розрізана ткацьким верстатом, щоб вона могла стати ремесленецею.

Плетені вовняні ковдри відносяться до найстаріших типів вовняних виробів народного мистецтва. Вони привертають Вашу увагу ткацькими візерунками, ворсинками і рельєфною поверхнею. Ручні вовняні ковдри були найпоширенішими в Карпатському регіоні.

вівця

Карпатські гори

Техніка дорогоцінного ручного ткацтва - відображення якості вовняного ковдри

Незважаючи на те, що ковдра з овечої шерсті дає відчуття тепла в холодні зимові дні, вона використовувалася  українцями протягом цілого року. 

Ті, які мали довжину 5 метрів, називалися «джерхи» і застосовувалися в якості покривала і ковдри в один і той же час. Люди також використовували його як подушки, накривали повізки та сани.

Такі вовняні покривала також мали і декоративний сенс. Люди підвішували їх біля стіни ліжка. Вважалося, що чим більше вовняних ліжників у вас, тим багатша родина.

ткацтво вовняних покривал

вовняна пряжа

традиційний ткацький верстат

Карпатські ліжники  зберегли в собі 100 сотень українських народних традицій

Перше - це колір. Колір натуральної вовни лежить в основі ковдри; від білого, коричневого до чорного. Навіть тепер майстри все ще використовують всі натуральні барвники рослин для створення візерунків 

Моделі вовняних ковдр засновані на правилах симетричності і балансу орнаменту. Все складніше, ніж здається на перший погляд.

українське вовняне покривало

карпатський ліжник

ковдра з вовни

традиційний вовняний плед

смгугаста ковдра з овчини

TS пропонує найрізноманітніші покривала та ковдри з вовни.

Заходь до нас на сайт та переконайся сам!



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.