Традиції писанкарства: особливості в різних регіонах України

Традиції писанкарства: особливості в різних регіонах України

Хоча в наші дні писанки асоціюються з українською культурою та Великоднем, археологи знаходять їх в поселеннях Київської Русі задовго до того, як Володимир Великий охрестив її в 988 році. Більш того, доведено, що вони були популярними в Римській імперії, Давній Греції, Персії та в деяких країнах Азії та Африки, котрі не мали нічого спільного ані з християнством, ані з Україною.

Це не обов’язково були яйця птиці (курячі або гусячі). Їх робили з глини, каменя, кераміки, дерева та навіть золота.

традиції писанкарства

Декоровані яйця: історична довідка

Стосовно української території, її населення створювало писанки задовго до того, як прийняло релігію, що ввів князь Володимир. Цей факт свідчить про те, що те не типово християнський звичай. Скоріше, це компроміс, на який пішла православна церква щодо язичницьких обрядів прославляти яйце як символ народження, початку життя та пробудження природи навесні.

Також, мета таких дій була однакова для багатьох народів – принести добробут, добре здоров’я, захистити від злих духів. У Київській Русі такі речі з маленькими камінцями всередині використовували в ритуалах, неначе брязкальця, та називали торохкальцями. Символи сонця та води, що прикликають сонце та достатньо дощу й таким чином забезпечують гарний врожай, були відомі за прадавніх часів.

кольорові яйця

Писанки: специфічні риси в областях Україні

Символічних малюнків знайдено більше ста видів. Орнаменти писанок перекликаються з вишивкою та складають систему символів та значень. Вони охоплюють геометричні компоненти, рослинні та тваринні візерунки, космічні знаки. На подив, навіть елементи свастики/сварги існували в автентичних слов’янських звичаях. Пізніше декор став містити християнські мотиви, включаючи хрести, зображення церков та біблейських сцен.

Історично склалося, що феномен прикрашання писанок найбільш розвинувся в західній Україні. Він не втратив популярності й за радянських часів, коли це мистецтво було заборонено, і навіть за нього наказували.

символічні малюнки

У даній майстерності можна прослідкувати загальні тенденції поряд з індивідуальною уявою кожного окремого майстра. Тим не менш, продукцію з різних територій можна впізнати завдяки особливим рисам:

  • Лемківщина відома одно- та двотонними виробами (помаранчевими, червоними, зеленими, білими, жовтими, блакитними). Символи включають сонце, рожі, хрести та зорі. Чорний колір тут нехарактерний, на відміну від Бойківщини, де писали зорі, хвилясті лінії, спіралі та сварги на чорному фоні

символи лемківщини

  • Гуцули вподобали жовті відтінки поряд з темною палітрою, а типові кольори співвідносяться з певними символами (зелений означає життя, червоний – силу, жовтий – багатство, білий – чистоту). Їх майстри використовують геометричні візерунки, а також рослинні та тваринні риси (пташок, оленят, дубове листячко, колоски).

традиційні гуцульські писанки

  • На півдні писанки оздоблювали геометричними компонентами зеленого, червоного та жовтого кольору. Причорномор’я (та Одещина зокрема) славиться комбінаціями зеленого та синього, зеленого та жовтого, червоного та чорного. Вони помічалися знаками води: хвилястими та паралельними лініями

образ причорномор'я

  • Великі геометричні малюнки на чорному або насиченому червоному популярні на Буковині

малюнки буковини

  • Взагалі, на сході України – історично небагато майстринь, що займаються писанкарством. Великодні прикраси цього регіону можуть містити дерева (дуби), листочки, квітки (тюльпани та гвоздики), вітрячки, грабельки тощо
  • На Вінниччині крупні яскраві орнаменти містять рослинні та геометричні елементи (хвильки, зигзаги, паралельні лінії, спіральки, свастики, ламані хрестики) Великоднім яйцям на
  • Харківщині зазвичай властиві великі темно-червоні та зелені орнаменти (рослинні та солярні) на чорному тлі

східні мотиви

  • На Житомирщині характерною рисою є дзеркальна симетрія, візуально поділена на чотири частини та декорована дзвониками, тюльпанами, ружами

дзеркальна симетрія житомирщини

Українська писанка: діліться радістю з іншими

У наш час, писанки знають у всьому світі. Вони представлені в найбільших світових музеях Лондона, Праги, Кракова, Санкт-Петербурга, вже не кажучи про Музей української писанки в Коломиї.

музей писанки

Оскільки їх створюють з чистим серцем, найкращими побажаннями та вони мають захисні властивості, існує добра традиція дарувати один одному писанки або крашанки та тримати декілька штук вдома на щастя та заради добра.

Курячі яйця не відрізняються довгим терміном зберігання, тому люди створюють дерев’яні товари, що приносять благополуччя на довгі роки.

Обрати Великодні сувеніри ручної роботи можна тут!

Команда Three Snails щиро бажає всім щасливої Паски! Нехай Вас та Ваших близьких осяє дух свята та зійде благодать одної з найвеличніших радостей християнського світу!

Використані матеріали:

lovelylife.in.ua

prashhur.com

linguana.com.ua



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.