Таємниці української зачіски: значення жіночого волосся у символіці та традиціях українського народу

Таємниці української зачіски: значення жіночого волосся у символіці та традиціях українського народу

Впродовж століть довга товста коса залишається унікальним атрибутом дівочої вроди та привабливості. Здавна її прикрашали квітами, листям, прикрасами та стрічками. Вона була не лише символом краси, але й маркером цноти, адже якщо дівчина носила головний убір, це свідчило про її заміжжя.

українська зачіска

Чи справді наші предки наділяли волосся магічною силою

Волосся завжди асоціювалося з рослинністю через його швидкий ріст, міцність та густоту. У фольклорній творчості часто можна зустріти такі порівняння: «росте як бур’ян при дорозі», «дівчина &mdash як калина», «синочки &mdash як дубочки», «голівка &mdash як маківка».

Згідно прадавніх віруваннях, розкуйовджене волосся означало приналежність до магії та потойбічного світу:«Як удень, то й стара, а як сонце заходить, то вона й молодіє, в саму глуху північ стає молоденькою дівчинкою. (...) Так вона, як помолодіє, то й надягне білу сорочку і коси розпустить, як дівка, та й піде доїти по селу корів». Часто таких жінок відьмами і всілякими способами намагатися остерігатися їх.

відьма

Користуватися чужим гребінцем суворо заборонялося, а обстрижені пасма не викидали на вулицю, щоб голова не боліла.

Не варто нехтувати магічним впливом волосся. Подейкували, що йому характерні навіть лікувальні властивості. Найсміливіші використовували пасма волосся для приворотів та ворожінь. Траплялося навіть такі випадки, коли вони застосовувалося для маніпуляції людьми (створення ляльок).

У яких випадках жінкам дозволялося розпускати волосся 

Коли дівчина виходила заміж, вона одягала головний очіпок, оскільки їй заборонялося показувати своє волосся. Якщо вона народжувала дитину до шлюбу, то її називали покриткою і простоволосою. Обрізане або спалене волосся свідчило про зраду до шлюбу та непокору своєму чоловікові.

Розпускати свої коси дозволялося лише у непередбачуваних та казусних ситуаціях. Наприклад, під час пожежі жінки роздягалися і бігали навколо хати, вірячи, що таке дійство здатне спинити вогонь. Деякі жінки знімали лише хустки і не наважувалися зняти одяг.

довге волосся

Якими були зачіски українок в давнину і що вони означали

Розпущене волосся вважалося язичницьким атрибутом, але все ж більшість дівчат любили покрасуватися довго косою до пояса, оздоблену різними дукачками та кільцями. Цікавим є й те, що на Гуцульщині по-особливому люблять довгі коси, а тому вперше заплітають їх дівчинці, як тільки їй виповнюється шість років.

На Лівобережжі існує традиція робити рівний поділ у будні, заплітаючи дві коси-колоски. Потім ними же обвивають голову, створюючи вінок. За бажанням прикрашають польовими квітами та стрічками-кісниками. Така само заплітаються і дівчата з Поділля та Правобережжя.

На Київщині популярними зачісками були «зв’язки» та «колокілки» , а Галичина славилася своїми чотирикісними зачісками. Композиція створювалася за допомогою дрібних кісок, які називалися дрібушками. На Закарпатті прийнято було заплітати волосся в одну косу з начосами, яка нагадувала дрібушки флорентійських дам.

українська дівчина

дівчина з косами

українська жінка

національний стиль

українські традиції

традиційна зачіска

дівчина у вінку

культура України

З чим наші предки пов’язували відсутність волосся

Зазвичай облисіння спостерігалося у чоловіків і це було пов’язано зі зміною навколишнього середовища. За неофіційною версією, таке явище асоціювалося зі зв’язками з нечистою силою. Досить поширеним було поліське вірування: якщо вийти в мороз на вулицю і налічити сорок лисих дідусів, то тепло не за горами.

Волосся в обрядах та святкуваннях

Розплітання дівочої коси &mdash одне з головних дійств під час весільного обряду,а надягання хустки свідчило про прийняття традицій родини свого нареченого та відмову від дівочого життя. Покрита голова дівчини захищала її та майбутнього чоловіка від недоброго ока.

Для галицького весілля був характерний обряд відтинання коси. Чоловік жінки вдягав на голову жінки очіпок,а після того обрізав косу. Це був так символ безповоротності переходу дівчини у статус жінки-домогсподарки, чиїм обов’язком відтепер було піклування про благополуччя сім’ї.

весільна церемонія

зачіска нареченої

Отож, якщо Вам пощастить побувати на традиційному українському весіллі, Ви вже не будете дивуватися незвичайним обрядам з волоссям. Не забувайте й про його магію та символіку. Будьте щасливими та живіть з любов’ю в серці.

Використані матеріали:

prolviv.com

h.ua

svit.in.ua



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.