Масала чай: що це таке та як його зробити

Масала чай: що це таке та як його зробити

"Я навчився отримувати задоволення від чашки чаю. Коли я вечорами повертався додому, ніжне тепло чаю наповнювало і зігрівало мене, в той час як оточуючі сутінки все густішали та густішали. Часто однієї чашки чаю було досить, щоб між людьми зародилася дружба, яка, можливо, обернеться дружбою на все життя! "   (П. Брунетон "Гімалайський самітник")

Кажуть, що Індія – дуже брудна, неосвічена і нерозвинена країна. Але тим не менш, є багато речей, в яких індуси набагато охайніші та прогресивніші за європейців. Наприклад, жителі Індії приймають душ відразу після пробудження, кожен раз після відвідування туалету і ще раз перед сном.

Також індуси ніколи не кладуть в холодильник «нечисту їжу», маючи на увазі продукти, які не були з'їдені напередодні під час обіду або сніданку. Але найбільше мене вразила культура вуличного чаювання, в якій замість пластикових і паперових стаканчиків використовується одноразова глиняна чашка – куллархи!

масала чай

Культуру чаю індуси запозичили в англійців, але привнесли до неї свій колорит і місцеві особливості. У результаті виявилося, що чаювання у представників вищої індійської касти виглядає ще більш солідно і помпезно, ніж на самому туманному Альбіоні.

Колись чай був доступний тільки представникам вищої касти. Звідси, до речі, і з'явилася традиція одноразових глиняних стаканчиків – індус, що належить до вищої касти ніколи не тримав би чашку і те, що кастово було нижче нього.

На відміну від англійців, які визнають тільки кілька класичних сортів і способів приготування чаю, індуси практикують величезну кількість варіантів приготування чайного напою.

Найчастіше чай довго варять в киплячій воді, подають з цукром, великою кількістю спецій, з коров'ячим або буйволячим молоком.

Рецепт масала чаю: що потрібно для відмінної чашки індійського напою

По суті, масала – це набір спецій. Тобто «масала-чай» – це набір спецій для індійського чаю з молоком. Кількість і види спецій можуть варіюватися, бо не існує їх фіксованого поєднання, але є основні прянощі, що традиційно використовуються для цього напою. Як правило, в чай масала додаються «теплі» спеції – наприклад, кардамон, імбир, кориця, гвоздика, чорний перець, насіння фенхелю. Кардамон зазвичай домінує, будучи доповненим гвоздикою. Замість сушеного імбиру можна використовувати також свіжий. Серед інших можливих інгредієнтів для чаю масала – мускатний горіх, корінь солодки, шафран, мигдаль, пелюстки троянди.

індійський чай із спеціями

Ви можете також замінити будь-які спеції на ваш смак – наприклад, замість гвоздики взяти мускатний горіх, а замість кориці – шафран. Набір спецій для чаю масала можна приготувати як самостійно, так і придбати в спеціальних магазинах у вигляді порошку. Вважається, що міцно-заварений чай масала здатний перебити відчуття спраги або голоду. Більша кількість мускатного горіха в чаї надає тонізуючий ефект, таким напоєм можна легко замінити ранкову каву. Вживання чаю масала також нормалізує травлення, підвищує імунітет, допомагає при простудних захворюваннях, покращує настрій.


Інгредієнти:

• 1л молока будь-якої жирності

• 3ч.л. чорного листового чаю

• цукор або мед

• спеції: кардамон, кориця, корінь імбиру, духмяний перець, гвоздика, мускатний горіх, аніс


Як заварити масала чай – прості, але важливі кроки

• Замочіть чорний чай на пару хвилин в холодній воді, щоб він набухнув

• Всі спеції як слід подрібніть – наприклад, в кавомолці. Кардамон можна й не лущити, а просто розтерти

• Імбир натріть на тертці. Якщо свіжого імбиру немає, використовуйте сушений в порошку

• Сполосніть каструлю холодною водою, щоб молоко не підгоріло

• Вилийте молоко в каструлю, додайте цукор або мед, набухлий чай

• Доведіть молоко до кипіння • Додайте всі спеції та імбир

• Зменшіть вогонь до мінімального, варіть чай 3-5 хвилин

• Як тільки суміш стане кремовою, зніміть каструлю з вогню, щільно накрийте та настоюйте 5 хвилин

• Процідіть напій в чашки

культура Індії

Індійський чай зі спеціями – чи тільки в спеціях річ?

Коли ми повернулися, я спробувала приготувати масала чай вдома. Хоч за смаком чай був практично таким же, як і в Індії, він якось зовсім не прижився в моїй родині. Може тому, що варився в емальованій каструлі і подавався на третьому поверсі київської квартири в керамічній чашці? ..

Ми подумали і абсолютно точно вирішили, що справа зовсім не в чаї, а в відсутності індійського колориту, всіх цих глиняних стаканчиків, усміхнених продавців і переповнених людьми вулиць, на яких так просто загубитися і стати щасливим.

У якийсь момент бажання випити справжнього масала чаю стане некеровано сильним. Тоді ми знову купимо квитки і з головою зануримося в культуру найдавнішої та прекраснішої індійської цивілізації.

Щоб надихатися, дивуватися та заряджати свої внутрішні батарейки.

Автор

Олена Вєчканова

засновник TS



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.