День вишиванки в Україні: свято національності єдності та символ української нескореності

День вишиванки в Україні: свято національності єдності та символ української нескореності

Традиційно в Україні це свято відзначається у третій четвер травня, а його метою є популяризація народного одягу серед молоді, а також збереження звичаїв та традицій створення візерунків та автентичного дизайну. На жаль, проблемою багатьох українців є незнання історії виникнення такого виду одягу, саме тому це свято набуло такого поширення. У цей день влаштовуються паради, майстер-класи та ярмарки, де можна придбати вишиті власноруч сорочки або інші народні прикраси.

українка

Як з’явилася на світ вишиванка?

Точна дата їхньої появи невідома, проте на Черкащині були знайдені орнаменти сорочок XVIII-XIX століть, але перші зразки виконання беруть свій початок від племен Трипільської культури. Наші предки слов’яни теж носили вишитий одяг ( згадки можна знайти в літописах), зокрема князь Данило Галицькийодягав вишитий кожух на з’їзди князів, а сестра Мономаха Анна створила першу школу для дівчат, які бажали навчитися шиттю та створення візерунків.

вишиванка з українськими візерунками

Цікавим є те, що в давнину, зустрівши людину у вишиванці, можна було про неї багато чого сказати. Наприклад, червоні сорочки полюбляли незаміжні дівчата, а сині - старші жінки, які вже мали родину та дітей. Жителі столиці надавали перевагу вишиванкам з рослинними орнаментом, з зображенням винограду чи калини.

Найбільша увага приділялася узорам, адже якщо вони були правильно виконаними, то сім’ю чекатиме достаток та благополуччя. Вважалося, що вони також оберігали від нечистої сили та негараздів.

національний одяг

У чому секрет розмаїття українських сорочок?

Кожен регіон має свої особливості та традиції. Українці всі різні і водночас мають дещо спільне і це вміння творити неповторні вишиванки. Саме тому у різних куточках України люди втілюють креативні ідеї у життя, тим самим підкреслюючи самобутність та енергійність нації.

Поліхромні та рельєфні візерунки найчастіше трапляються на Харківщині, а Полтавщина - регіон любителів сорочок з білими нитками.

Найбільшу чіткість та простоту виконання мають сорочки Полісся, що дещо нагадують зразки Волині, хоча останні виконані червоними нитками по сіро-білій тканині.

Ромби, розетки та рослини - усе це створює композиції на виробах Київщини.

В Україні є лише одне місце, де барвистості та різнобарвності нема меж. Звісно, це Поділля. Тут поєднують яскраві кольори за допомогою техніки “павука” для рукавів та вкладок.

Вишивка гладдю популярна на Буковині, причому вишивають не лише нитками, але й бісером (маленькими намистинами) та золотими або срібними нитками.

вишиванка

льняне плаття в національному стилі

жовта жіноча рубашка з вишивкою

червона вишиванка

українська жіноча сорочка

вишита блузка

помаранчеве плаття

чорна вишиванка

8 фактів про вишиванки, про які ви навіть і не здогадувалися

1. За свідченням Геродота скіфи були першими людьми, які придумали вишиванки

2. Вони були не лише оберегами, але і символом кохання та вірності. Кожна дівчина вишивала своєму судженому сорочку, щоб перевірити його на вірність. Якщо після прання сорочка переставала бути білою, це було знаком зради чоловіка

3. Першим, хто одягнув вишиванку з піджаком, був Іван Франко

4. Найоригінальнішою вважається борщівська сорочка з чорними нитками. Раніше жінки носили її як знак скорботи, але зараз вона є популярною серед усіх вікових категорій та доречною до будь-якої події

5. Андрій Шевченко &mdash перший ведучий, який у прямому ефірі у вишиванці у 2004 році, згодом інші підтримали цю традицію

6. Понад 60 країн світу святкують день вишиванки кожного року

7. Ідея створення цього свята належить студентам Чернівецького національного університету, які втілили її у життя 12 років тому

8. Починаючи з 2017 року, цей день носить статус “всесвітнього свята”, про що повідомляють українські медіа

українська сім'я

Будьте в тренді і підтримайте традицію вдягати вишиванку у цей день. Не важливо, якою вона є, чи червоною, чи насиченою різнобарвними малюнками, важливо, що вона відображає український дух, символіку та віру в те, що українці - сильний та талановитий народ, що бореться за своє світле майбутнє.

Використані джерела:

stb.ua

fakty.ictv.ua

espreso.tv



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.