Чоловіча мода в Україні 100 років тому: погляд в історію за версією Vogue UA

Чоловіча мода в Україні 100 років тому: погляд в історію за версією Vogue UA

Вбрання від регіону до регіону було різним у стилі оздоблення та деяких специфічних елементах. Однак, певні риси були однаковими для всіх.

Типовий чоловічий костюм складався з вишитої сорочки, широких штанів, пояса, чобіт, шапки чи бриля та кожуха або свити.

Цікаво, що чоловіки зазвичай не виходили з дому без головного убору. Також вважалося поганою манерою бути на людях тільки в сорочці. Тож у спекотний день, вони просто накидали свиту на плечі. Верхній одяг шили з домотканих матеріалів. Шапки були найчастіше з овечого хутра та мали розмаїття форм.

чоловіча мода в Україні

Тенденції чоловічої моди в ранньому 20 столітті: регіональні особливості в Україні

Традиційне вбрання мало свою специфіку в певних місцевостях. Можливо, це можна пояснити злиттям культур на прикордонних територіях (наприклад, з польською чи балтійською, румунською, болгарською та ін.).

Завдяки відеоролику від Vogue UA ми можемо візуалізувати стилі чоловічої моди у більшості регіонів України. Погляньмо?

  • Тернопіль. Борщівський район. Сорочка вишита білими нитками на манжетах, комірі та подолі. На горловині зав’язується поворозкою з китицями. Білі штани фіксуються поясом. Кожух – довжиною до талії, а солом’яний бриль прикрашається ґерданом. 

український костюм в Борщівському районі

Вінниця. Шаргородський район. Сорочка оздоблюється червоно-чорною вишивкою на манишці та комірі, що застібається на ґудзики на шиї. Чорні штани підперезуються червоним поясом. Довга вовняна свита пасує до високої баранячої шапки. 

українська мода в Шаргородському районі

  • Хмельницький. Нова Ушиця. Стиль нагадує попередній регіон, що пояснюється сусідством територій. Однак, ми можемо побачити, що майже вся вишивка виконана чорними нитками, а чорний пояс з ледь помітними червоними вкрапленнями довершує костюм. Штани також чорні. 

стиль у Новій Ушиці

• Донецьк. Слов’янськ. Для ансамблю характерні червона вишивка на сорочці та низька кругла чорна шапка. Червоний колір продовжується довгим поясом, обвитим декілька разів кругом стану.

костюм:червона вишивка на сорочці та низька кругла чорна шапка

• Черкаси. Черкаський район. Сорочка вишита чорними, сірими та червоними нитками та стягується зеленою стрічкою на горловині. Полосаті штани фіксуються червоним поясом. Голова покрита високою вовняною шапкою.

національний костюм у Черкаському регіоні

• Івано-Франківськ. Косівський район. Сорочка щедро декорована чорним кольором, змішаним з зеленим та червоним, жовтим та помаранчевим, а візерунки повторюються на манишці, комірі та манжетах. Червоні штани підв’язані чорним шкіряним поясом. Образ завершує вовняна свита зі специфічною круглою шапкою з ґерданом.

українське вбрання в Косівському районі

Українське чоловіче вбрання: запозичення європейських традицій в автентичному стилі

Початок 20 сторіччя зазнав значних змін в економіці та житті в цілому. Це стосувалося і української моди. Вона мала вплив європейських трендів, які представили дорогий фабричний текстиль для чоловічих костюмів та дамських суконь, а також запропонували дещо нову манеру носити одяг.

Наприклад, зазвичай, українські чоловіки носили вишиванки поверх штанів, а робочий клас почав їх заправляти, бо так було зручніше, враховуючи специфіку праці на заводах. З тієї ж причини, вони стали не такими широкими.

Поряд з тим, український традиційний національний одяг не втратив популярності 100 років тому. Він користується попитом і сьогодні, не тільки в Україні, а і впевнено набуває поширення у світі.

Використане відео та фото:

vogue.ua

Використані матеріали:

ukr.sovfarfor.com

officiel-online.com

ukrinform.ua



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.