Українські народні ігри для дітей

Українські народні ігри для дітей

 «Гра - це величезне світле вікно, крізь яке в духовний світ дитини вливається живлючий потік уявлень, понять про навколишній світ. Гра - це іскра, що засвічує вогник допитливості».

Василь Сухомлинський

У сучасному світі ми всі зайняті собою, своєю роботою і інколи просто не вистачає часу на власних дітей, а тим паче на роздуми: чим саме зайнятися з ними. Ми відібрали найцікавіші ігри-забави для вас і ваших малюків. Можливо, деякі з них ви пам’ятаєте зі свого дитинства, і це не дивно, адже традиції тягнуться споконвік віків. Саме час передати власні навички своїй малечі!

Маленьких діток забавляють задля того, щоб заспокоїти і щоб вони скоріше розумнішали. Здатність розмовляти у дитини проявляється у тому випадку, якщо вона не лише просто чує людську мову, а коли ще звертаються саме до неї. Ігри з ручками, пальчиками розвивають моторику і справляють ефект масажу, а маленькі діалоги сприяють заохоченню до мовлення.

украинские детки

Потішки та забави для наймолодших

Тужки-потягушки

Дитина лежить горизонтально. Проводячи долонями з голови до кінчиків пальців на нозі, кажуть «тушки-тушки, потягу-у-ушки». Малеча в той час радіє і сміється.

Кують чобіток. Тримаючи дитину на руках, стукають пальцем по ступні і примовляють:

Кую-кую чобіток,

Подай, бабо, молоток,

Як не даси молотка,

Не підкую чобітка.

Після цього «кувати» починають по всій ніжці:

Кую-кую ніжку,

Поїду в доріжку,

Куплю черевички,

Марійці на ніжку.

 

Чуки

Дитину підіймають вгору на руках, підтрушують і примовляють:

Ой чук, чуки-чук,

Наловив дід щук,

Баба наварила,

Діда накормила.

(Прим. До пів року не можна було підіймати дитину вище себе, бо «піднімеш вище, закопаєш глибше»; дитя почне хворіти, або й умре від цього).

 

Зайчик

Діти мають стати у коло, узяти один одного за руки; посередині кола – «зайчик» (Прим. В традиції це обов’язково мав бути хлопець, але час змінюється, а разом з ним і трансформується фольклор, тому на нашу думку це вже не є принципово). Всі ходять по колу, співаючи/примовляючи:

Городили зайчика

Тинком, льонком,

Та нікуди зайчику

Та не вискочити,

Та нікуди зайчику

Та не виплигнути.

А в нас ворота

Позамиканії,

Жовтим піском

Позасипанії!

Під час промовляння слів «зайчик» намагається вибратися з кола, бігаючи і шукаючи «слабке місце»; діти ж намагаються стати щільніше і не роз’єднати руки, аби не пропустити його. Коли «зайчик» нарешті вибирається з кола, всі починають бігти і ловити його. Хто спіймав – той сам стає «зайчиком» і все починається спочатку.

танець дітей

Ігри для дітей на вулиці 

Кіт і миші

Діти стають в лінію, тримаючи один одного за пояс. Перший – «кіт», за ним всі «миші». Далі починається діалог між ними. «Кіт» питає:

-А багацько в стозі мишей?

-Копа.

-А не бояться кота?

-Ні.

-Кіт обернеться – мишу зловить!

-А чорта з’їсть!

 

Після останньої фрази «кіт» починає бігти і намагається спіймати останню «мишу», але ряд вивертається у протилежну сторону, відтягаючи «кота». Коли «кіт» спіймав «мишу», він ставить її за собою і гра починається спочатку.

 

Дріб, дріб солі

Двоє дітей беруться за руки і починають швидко обертатись, примовляючи:

Дріб, дріб солі,

На камені бочка,

Петрова дочка не робітничка,

Вигнала бичка за ворітечка.

Бичок не пасеться, мичка не прядеться.

Став бичок пастись, стала мичка прястись,

Гу!

народні ігри для дітей

Гра – один з найважливіших засобів виховання. Особливо цінується спілкування між дитиною і батьками, адже малеча змалечку має відчувати їх підтримку. Для дитини гра – це життя, у якому вона вчиться поводити себе з іншими, вести діалоги, виконувати побутові дії і, звичайно ж, фантазувати. Грайте зі своєю малечею, сприяйте формуванню відчуття прекрасного і пам’ятайте, що діти – янголи з чистою душею, яка ще не знає ні добра, ні зла.



Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2019 Three Snails Corp. All rights reserved.